Učebné odbory
*pozn.: klik na konkrétny odbor pre zobrazenie videa
Popis jednotlivých učebných odborov:
1. Montér suchých stavieb
Názov školského vzdelávacieho programu: Staviteľstvo
Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 36 Staviteľstvo, geodézia a kartografia
Kód a názov učebného odboru: 3668 H montér suchých stavieb
Stupeň vzdelania: Stredné odborné vzdelanie ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl
Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška
Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške
Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list
Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v štátnych a súkromných podnikoch, samostatný podnikateľ v jednotlivých profesiách zaoberajúcich sa výrobou, montážou, údržbou alebo obnovou stavieb bytových, občianskych, poľnohospodárskych aj priemyselných
Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov (3659 L stavebníctvo, 6403 L podnikanie v remeslách a službách). Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť odbornú kvalifikáciu absolventov
Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Cieľom stavebných učebných odborov je vzdelávanie a príprava kvalifikovaných odborníkov pre oblasť stavebníctva, ktorého dôležitou súčasťou je aj ochrana a tvorba životného prostredia.
Štátny vzdelávací program zahŕňa základné teoretické poznatky a ich aplikáciu v praktických činnostiach v celom odvetví stavebníctva. Sú to základné odborné činnosti v oblasti hlavnej a pridruženej stavebnej výroby pri výrobe stavieb, ich údržbe a rekonštrukcii, v oblasti výroby výrobkov a služieb v stavebníctve.
Absolventi sú pripravení na výkon odborných činností, pre ktoré je podmienkou stredné odborné vzdelanie v stavebníctve v podmienkach veľkých, stredných i malých podnikov aj pre živnosť, prípadne samostatné podnikanie.
Nevyhnutnou súčasťou teoretickej a praktickej prípravy žiakov je bezpečnosť práce, ochrana zdravia pri práci, hygiena práce a ochrana pred požiarom.
V teoretickej príprave v triedach a odborných učebniach žiaci získajú základné teoretické poznatky, vždy však v súvise s ich praktickou aplikáciou a praktickým využitím:
-
- čítanie stavebných výkresov
- SDK priečky, podhľady
- zatepľovanie budov
- murárske a omietkarské práce
- obklady, dlažby (vonkajšie, vnútorné)
- suché omietky- debnenie, vystužovanie stavebných konštrukcií
V odbornom výcviku sa utvárajú základné odborné zručnosti v odborných činnostiach pod priamym vedením majstrov odbornej výchovy, rozvíjajú a uplatňujú sa v samostatnej práci žiakov pod kontrolou majstrov odbornej výchovy.
Odbornú prípravu umocňuje absolvovanie odborných exkurzií a realizácia odborného výcviku priamo na pracoviskách.
2. Stolár
Názov školského vzdelávacieho programu: Stolárska výroba
Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 33 Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov
Kód a názov učebného odboru: 3355 H stolár
Stupeň vzdelania: Stredné odborné vzdelanie ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl (chlapci, dievčatá)
Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška
Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške
Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list
Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v štátnych a súkromných podnikoch, poskytovateľ služieb v odbore stolár, samostatný podnikateľ v jednotlivých profesiách zaoberajúcich sa výrobou, montážou alebo obnovou nábytku, stavebno-stolárskych výrobkov a výrobkov z dreva a drevených materiálov. Program je primárne určený pre priamy vstup na trh práce.
Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov 3-ročných učebných odborov (3347 L drevárska a nábytkárska výroba, 3659 L stavebníctvo, 6403 L podnikanie v remeslách a službách). Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť odbornú kvalifikáciu absolventov.
Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Cieľom vzdelávacieho programu učebného odboru stolár je vzdelávanie a príprava kvalifikovaných odborníkov pre oblasť spracúvania dreva, ktorého dôležitou súčasťou je aj ochrana a tvorba životného prostredia. program zahŕňa základné teoretické poznatky a ich aplikáciu v praktických činnostiach v celom odvetví spracúvania dreva. Absolvent:
-
- pozná základnú odbornú terminológiu a symboliku v odbornej praxi;
- vie vypracovať technickú dokumentáciu výrobkov nielen klasickým spôsobom, ale aj s využitím výpočtovej techniky;
- vie čítať technické výkresy, vypočítať spotrebu materiálov, vyhotoviť nárezové plány, kusovníky a iné...
- ovláda prípravu, nastavenia i obsluhu náradia, strojov a zariadení pri opracovaní dreva a drevených materiálov;
- vie zhotoviť jednoduché nábytkárske a stavebnostolárske výrobky, dodržiava a uplatňuje pracovné a technologické postupy výroby a montáže, zásady bezpečnosti a ochrany zdravia, hygieny práce a ochrany pred požiarom.
Odbornú prípravu umocňuje absolvovanie odborných exkurzií.
3. Kaderník
Názov školského vzdelávacieho programu: Kadernícke služby
Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II
Kód a názov učebného odboru: 6456 H kaderník
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl
Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška
Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške
Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list
Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v organizáciách poskytujúcich kadernícke služby
Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6426 L vlasová kozmetika), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu
Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Absolvent učebného odboru je kvalifikovaný odborník vo sfére kaderníckych služieb. Žiaci počas štúdia získajú vedomosti a zručnosti v oblasti:
-
- ekonomiky a právnych foriem podnikania;
- materiálov používaných v odbore, pozná ich zloženie, vlastnosti a použitie, ich pôsobenie na vlasy a vlasovú pokožku, dávkovanie a bezpečnú manipuláciu s nimi;
- usporiadania a zariadenia pracoviska kaderníka, pozná funkcie pracovného náradia, pomôcok, prístrojov a zariadení a ich bežnú údržbu, ovláda pracovné postupy kaderníckych prác, základy vlasovej kozmetiky;
- prvej pomoci, vie o kožných chorobách najmä pokožky hlavy, rúk, nôh a vlasov;
- kreslenia náčrtov a schém vlasov, účesov, pracovných postupov a detailov;
- pracovných postupov pri umývaní vlasov a masáži hlavy;
- techniky vodovej ondulácie, strihania vlasov a správnych postupov najrôznejších kaderníckych úkonov;
- náročnej účesovej tvorby...
Teoretické vyučovanie a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.
4. Kuchár
Názov školského vzdelávacieho programu: Stravovanie a stravovacie služby
Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II
Kód a názov učebného odboru: 6445 H kuchár
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl
Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška
Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške
Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list
Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v podnikoch spoločného stravovania, samostatný podnikateľ
Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6421 L spoločné stravovanie), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu
Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Učebný odbor kuchár pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickým i zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent má:
-
- základné ekonomické a právne vedomosti;
- poznatky o surovinách, nápojoch a technológiách ich výroby, vie vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov;
- poznatky o zásadách organizácie prevádzky, vie vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov;
- poznatky o zásadách uplatňovania gastronomických pravidiel;
- schopnosť ovládať predpisy o HACCP, vie používať pracovné nástroje, zariadenia a ostatný inventár;
- schopnosť ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci;
- poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál, vie deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov, vie používať polotovary;
- poznatky o základoch stolovania, ovláda techniku expedície a estetickú úpravu jedál a iné...
Teoretické vyučovania a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.
-