Učebné a študijné odbory
6445 H kuchár
Prihláška: PRIHLÁŠKA TU
Prezentačné video odboru: VIDEO TU
Úspešný absolvent: VIDEO TU
Názov školského vzdelávacieho programu: Stravovanie a stravovacie služby
Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II
Kód a názov učebného odboru: 6445 H kuchár
Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C
Dĺžka štúdia: 3 roky
Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl
Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška
Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške
Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list
Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v podnikoch spoločného stravovania, samostatný podnikateľ
Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6421 L spoločné stravovanie), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu
Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Učebný odbor kuchár pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickým i zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent má:
- základné ekonomické a právne vedomosti;
- poznatky o surovinách, nápojoch a technológiách ich výroby, vie vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov;
- poznatky o zásadách organizácie prevádzky, vie vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov;
- poznatky o zásadách uplatňovania gastronomických pravidiel;
- schopnosť ovládať predpisy o HACCP, vie používať pracovné nástroje, zariadenia a ostatný inventár;
- schopnosť ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci;
- poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál, vie deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov, vie používať polotovary;
- poznatky o základoch stolovania, ovláda techniku expedície a estetickú úpravu jedál a iné...
Teoretické vyučovania a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.
Majsterka odbornej prípravy: Mgr. Jana Gerčáková