• Možnosti štúdia

          • Učebné odbory

          • 3668 H montér suchých stavieb

            3355 H stolár

            6456 H kaderník

            6445 H kuchár

            *pozn.: klik na konkrétny odbor pre zobrazenie videa

             

            Popis jednotlivých učebných odborov:

            1. Montér suchých stavieb

            Názov školského vzdelávacieho programu: Staviteľstvo 

            Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 36 Staviteľstvo, geodézia a kartografia

            Kód a názov učebného odboru: 3668 H montér suchých stavieb 

            Stupeň vzdelania: Stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

            Dĺžka štúdia: 3 roky

            Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl

            Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška

            Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške

            Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list

             

            Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v štátnych a súkromných podnikoch, samostatný podnikateľ v jednotlivých profesiách zaoberajúcich sa výrobou, montážou, údržbou alebo obnovou stavieb bytových, občianskych, poľnohospodárskych aj priemyselných

            Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov trojročných učebných odborov (3659 L stavebníctvo, 6403 L podnikanie v remeslách a službách). Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť odbornú kvalifikáciu absolventov

            Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Cieľom stavebných učebných odborov je vzdelávanie a príprava kvalifikovaných odborníkov pre oblasť stavebníctva, ktorého dôležitou súčasťou je aj ochrana a tvorba životného prostredia.

            Štátny vzdelávací program zahŕňa základné teoretické poznatky a ich aplikáciu v praktických činnostiach v celom odvetví stavebníctva. Sú to základné odborné činnosti v oblasti hlavnej a pridruženej stavebnej výroby pri výrobe stavieb, ich údržbe a rekonštrukcii, v oblasti výroby výrobkov a služieb v stavebníctve.

            Absolventi sú pripravení na výkon odborných činností, pre ktoré je podmienkou stredné odborné vzdelanie v stavebníctve v podmienkach veľkých, stredných  i malých podnikov aj pre živnosť, prípadne samostatné podnikanie.

            Nevyhnutnou súčasťou teoretickej a praktickej prípravy žiakov je bezpečnosť práce, ochrana zdravia pri práci, hygiena práce a ochrana pred požiarom.

            V teoretickej príprave v triedach a odborných učebniach žiaci získajú základné teoretické poznatky, vždy však v súvise s ich praktickou aplikáciou a praktickým využitím:

              • čítanie stavebných výkresov
              • SDK priečky, podhľady
              • zatepľovanie budov
              • murárske a omietkarské práce
              • obklady, dlažby (vonkajšie, vnútorné)
              • suché omietky- debnenie, vystužovanie stavebných konštrukcií

            V odbornom výcviku sa utvárajú základné odborné zručnosti v odborných činnostiach pod priamym vedením majstrov odbornej výchovy, rozvíjajú a uplatňujú sa v samostatnej práci žiakov pod kontrolou majstrov odbornej výchovy.

            Odbornú prípravu umocňuje absolvovanie odborných exkurzií a realizácia odborného výcviku priamo na pracoviskách.

               

                2. Stolár

            Názov školského vzdelávacieho programu: Stolárska výroba 

            Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 33 Spracúvanie dreva a výroba hudobných nástrojov

            Kód a názov učebného odboru: 3355 H stolár 

            Stupeň vzdelania: Stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

            Dĺžka štúdia: 3 roky

            Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl (chlapci, dievčatá)

            Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška

            Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške

            Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list

            Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v štátnych a súkromných podnikoch, poskytovateľ služieb v odbore stolár, samostatný podnikateľ v jednotlivých profesiách zaoberajúcich sa výrobou, montážou alebo obnovou nábytku, stavebno-stolárskych výrobkov a výrobkov z dreva a drevených materiálov. Program je primárne určený pre priamy vstup na trh práce.

            Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy nadstavbového štúdia pre absolventov 3-ročných učebných odborov (3347 L drevárska a nábytkárska výroba, 3659 L stavebníctvo, 6403 L podnikanie v remeslách a službách). Špeciálne kurzy, ktoré umožňujú rozšíriť odbornú kvalifikáciu absolventov.

            Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Cieľom vzdelávacieho programu učebného odboru stolár je vzdelávanie a príprava kvalifikovaných odborníkov pre oblasť spracúvania dreva, ktorého dôležitou súčasťou je aj ochrana a tvorba životného prostredia. program zahŕňa základné teoretické poznatky a ich aplikáciu v praktických činnostiach v celom odvetví spracúvania dreva. Absolvent:

              • pozná základnú odbornú terminológiu a symboliku v odbornej praxi;
              • vie vypracovať technickú dokumentáciu výrobkov nielen klasickým spôsobom, ale aj s využitím výpočtovej techniky;
              • vie čítať technické výkresy, vypočítať spotrebu materiálov, vyhotoviť nárezové plány, kusovníky a iné...
              • ovláda prípravu, nastavenia i obsluhu náradia, strojov a zariadení pri opracovaní dreva a drevených materiálov;
              • vie zhotoviť jednoduché nábytkárske a stavebnostolárske výrobky, dodržiava a uplatňuje pracovné a technologické postupy výroby a montáže, zásady bezpečnosti a ochrany zdravia, hygieny práce a ochrany pred požiarom.

            Odbornú prípravu umocňuje absolvovanie odborných exkurzií.

             

             

                3. Kaderník

            Názov školského vzdelávacieho programu: Kadernícke služby 

            Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II

            Kód a názov učebného odboru: 6456 H kaderník 

            Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

            Dĺžka štúdia: 3 roky

            Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl

            Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška

            Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške

            Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list

            Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v organizáciách poskytujúcich kadernícke služby

            Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6426 L vlasová kozmetika), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu

            Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Absolvent učebného odboru je kvalifikovaný odborník vo sfére kaderníckych služieb. Žiaci počas štúdia získajú vedomosti a zručnosti v oblasti: 

              • ekonomiky a právnych foriem podnikania;
              • materiálov používaných v odbore, pozná ich zloženie, vlastnosti a použitie, ich pôsobenie na vlasy a vlasovú pokožku, dávkovanie a bezpečnú manipuláciu s nimi;
              • usporiadania a zariadenia pracoviska kaderníka, pozná funkcie pracovného náradia, pomôcok, prístrojov a zariadení a ich bežnú údržbu, ovláda pracovné postupy kaderníckych prác, základy vlasovej kozmetiky;
              • prvej pomoci, vie o kožných chorobách najmä pokožky hlavy, rúk, nôh a vlasov;
              • kreslenia náčrtov a schém vlasov, účesov, pracovných postupov a detailov;
              • pracovných postupov pri umývaní vlasov a masáži hlavy;
              • techniky vodovej ondulácie, strihania vlasov a správnych postupov najrôznejších kaderníckych úkonov;
              • náročnej účesovej tvorby...

            Teoretické vyučovanie a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.

             

             

                4. Kuchár

            Názov školského vzdelávacieho programu: Stravovanie a stravovacie služby 

            Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II

            Kód a názov učebného odboru: 6445 H kuchár 

            Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

            Dĺžka štúdia: 3 roky

            Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl

            Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška

            Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške

            Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list

            Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v podnikoch spoločného stravovania, samostatný podnikateľ

            Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6421 L spoločné stravovanie), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu

            Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Učebný odbor kuchár pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickým i zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent má:

              • základné ekonomické a právne vedomosti; 
              • poznatky o surovinách, nápojoch a technológiách ich výroby, vie vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov;
              • poznatky o zásadách organizácie prevádzky, vie vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov;
              • poznatky o zásadách uplatňovania gastronomických pravidiel;
              • schopnosť ovládať predpisy o HACCP, vie používať pracovné nástroje, zariadenia a ostatný inventár;
              • schopnosť ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci;
              • poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál, vie deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov, vie používať polotovary;
              • poznatky o základoch stolovania, ovláda techniku expedície a estetickú úpravu jedál a iné...

            Teoretické vyučovania a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.