• Učebné odbory

          • Kuchár

          • Názov školského vzdelávacieho programu: Stravovanie a stravovacie služby 

            Kód a názov štátneho vzdelávacieho programu: 64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II

            Kód a názov učebného odboru: 6445 H kuchár 

            Stupeň vzdelania: stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

            Dĺžka štúdia: 3 roky

            Forma štúdia: Denné štúdium pre absolventov základných škôl

            Spôsob ukončenia štúdia: Záverečná skúška

            Doklad o získanom stupni vzdelania: Vysvedčenie o záverečnej skúške

            Doklad o získanej kvalifikácii: Výučný list

            Možnosti pracovného uplatnenia: Odborne kvalifikovaný pracovník v podnikoch spoločného stravovania, samostatný podnikateľ

            Možnosti ďalšieho štúdia: Vzdelávacie programy stredoškolského vzdelávania na úrovni 3A (6403 L podnikanie v remeslách a službách, 6421 L spoločné stravovanie), alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zvýšenie alebo zmenu

            Charakteristika vzdelávacieho programu (profil absolventa): Učebný odbor kuchár pripravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickým i zručnosťami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent má:

            • základné ekonomické a právne vedomosti; 
            • poznatky o surovinách, nápojoch a technológiách ich výroby, vie vykonávať základné spôsoby zmyslových skúšok akosti surovín a tovarov;
            • poznatky o zásadách organizácie prevádzky, vie vykonávať výpočty pri kalkulácii jedál a nápojov;
            • poznatky o zásadách uplatňovania gastronomických pravidiel;
            • schopnosť ovládať predpisy o HACCP, vie používať pracovné nástroje, zariadenia a ostatný inventár;
            • schopnosť ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci;
            • poznatky o receptúrach a technologických postupoch bežných a náročných jedál, vie deliť a spracovávať mäso jatočných zvierat, zveriny, hydiny, rýb a morských živočíchov, vie používať polotovary;
            • poznatky o základoch stolovania, ovláda techniku expedície a estetickú úpravu jedál a iné...

            Teoretické vyučovania a praktické vyučovanie sa ustanovuje podľa všeobecne platných právnych predpisov a schválených ŠkVP.